Viza pentru Thailanda

Decizia de a pleca în Thailanda a venit pe neașteptate și nu mi-am imaginat că dupa Camino de Santiago din această vară, mă voi aventura prea departe de casă.  Cu toate acestea, ne gândeam unde să ne petrecem concediul de odihnă și am luat hotărârea să alegem țara zâmbetelor. După o mică ședință cu prietenii, ne-am adunat o gașcă suficient de mare și am început planificările. Problema a fost că gașca de prieteni este răspândită în toată Europa, să ne adunăm toți și să plecăm împreună era o alternativă dificilă, așa că ne-am cumpărat biletele cu plecări din aeroporturi diferite... dar aceeasi perioada.

Noi am optat pentru Otopeni, fiind în București în această perioadă a anului și într-un fel sau altul sunt sătul variante cu multe escale. Aveam de ales între escala în Dubai sau Moscova și până la urmă prețul ne-a convins să alegem rușii, chiar dacă am tot citit păreri pro și contra despre Aeroflot. Mergem pe mâna lor, a rușilor! Biletele de avion au costat 580 de euro București - Bangkok și retur. Am găsit și oferte la sub 400 de euro/persoană. Bun preț, dar ne-am dorit sincronizare perfectă cu gașca și am preferat să plătim puțin mai mult. Nu avem un traseu bătut în cuie, ne-am rezervat 17 zile în care dorim să profităm la maxim de această experiență. Nu vrem să ratăm Bangkok, Chiang Mai, Sukhothai. Ultimele zile le-am rezervat odihnei și sperăm să țină vremea cu noi, să ne bucurăm de soare!  Am ales insula Ko Chang. Am înțeles că nu este o zonă foarte populară, așa că sperăm să nu întâlnim foarte mulți turiști. Pe cât posibil vom evita zonele împânzite de turiști. Dacă se poate! Prietenii care deja au fost în Thailanda ne-au spus că viza este o formalitate, așa că nu ne-am îngrijorat.  Abia acum începe partea frumoasă!

Cum se obține viza pentru Thailanda?

Există două variante prin care se obține viza de turist. Cea mai simplă este VOA (Visa on Arrival) și este perfectă pentru o perioadă de până la 15 zile. Se poate lua direct din aeroport în Thailanda.

A doua variantă, cea pentru care am optat noi, este viza de turist de 60 de zile pentru care poți aplica la Ambasada Thailandei din București.
Iată documentele pe care le-am avut în momentul în care am solicitat viza de turist:

- Pașaport valabil (obligatoriu un minim de 6 luni de la data intrării în țară)
- Formularul de viză completat. Se poate descărca aici. Noi l-am completat acasă și nu au fost probleme.
- Biletul de avion dus/întors, varianta e-ticketing.
- Rezervările pentru hotel. Acestea trebuie să fie pe numele celor care solicită viza. În cazul nostru, în momentul în care am făcut rezervarea pe Booking, la nume și prenume ne-am trecut pe amândoi... ca să nu existe probleme. Mr & Mrs! A fost perfect așa.
- Adeverință de salariat + Extras de cont. Ultima nu este obligatorie, însă nu decisivă. Este bine totuși să ai toate actele, sa nu te trezești în ipostaza că mai trebuie să te întorci pentru că nu ai toate documentele cerute. Nu se știe dacă o să fie cerut, dar este perfect să-l ai asupra ta.
- Taxa de viză.

Cine este doamna Nina de la ambasadă?

O doamnă care lucrează pentru Ambasada Thailandei din București. Și despre dânsa am citit tot felul de păreri, pro și mai ales contra. În ziua în care ne-am prezentat la ambasadă am avut câteva emoții și mă rugam zeilor să nu o prind într-o pasă proastă, să-mi ceară documente suplimentare și să fiu nevoit să mă întorc într-o altă zi. Despre ea am auzit că taie și spânzură, că este biploară, că dacă nu îi place suma de pe adeverința de salariu este posibil să nu primești viza și câte și mai câte.

Ei bine, doamna Nina a fost cât se poate de amabilă și nu am avut probleme. Poate am avut noroc sau poate a ajutat și faptul că am pregătit exemplar toate documentele necesare. Pot spune că Brad mi-a fost sprijn și pe site și pe grupul în care am cerut tot felul de informații despre Thailanda... așa că poate-l scoatem la o bere când ajungem aproape de el, dacă ne vrea! Până la urmă, starea doamnei Nina este influențată și de atitudine. Ai grijă la limbaj. Însă din experiență proprie... dacă ai toate documentele necesare, nu sunt motive pentru care să-ti fie refuzat "dosarul" pentru viză.

Adresa: 020953 Bucureşti, Str. Vasile Conta nr. 12, Sector 2
Telefon: (0040-21) 311 00 31; 311 00 67; 311 00 78

E-mail: thaibuh@outlook.com
www.thaiembassy.org/bucharest

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *