Grădina din spatele casei…

A venit primăvara cu pași repezi și este timpul să ne gândim și la grădina din jurul casei. Dacă în anii trecuți am găsit tot felul de soluții practice pentru utilizarea corectă a spațiului disponibil, în acest an vreau să ne îndreptăm atenția către diversificarea plantelor pe care dorim să le cultivăm. Nu știu cum sunt alții, dar îmi place să apelez la specialiști atunci când vine vorba despre lucuri tehnice și de această dată mi-au fost sprijin prietenii de la Ogorul, magazin cu produse pentru casa, gradina, agricultura si altele...
Pregatirea terenului si a spatiilor pentru cultura legumelor  poate să ofere mari bătăi de cap, mai ales când experiența în domeniu este aproape zero. În decursul anilor am înțeles utilitatea unei mici gărdini și în fiecare an am învățat și adoptat tehnici noi, menite să pregătească terenul pentru viitoarele culturi și vorbim aici despre tot ceea ce înseamnă afânarea solului, aerisirea corectă care permite înmagazinarea și reținerea unei cantități mari de apă, cât și acumularea substanțelor nutritive atât de utile pentru creșterea viitoarelor plante.
După o mică ședință cu familia, am stabilit exact care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgem în perioada următoare, asta după ce terenul a fost pregătit și curățat de resturile rămase de la culturile precedente. Mica experiență în grădintărit a fost utilă ca să-mi dau seama că legumele cer un teren foarte bine pregătit și arătura a fost efectuată în toamnă, astfel lăsând pământului destul timp pentru afânare și alte procese prin care acesta trece în timpul anotimpului rece. În același timp am folosit îngrășământ organic produs în gospodăria părinților mei: gunoi de grajd, mraniță, compost, etc. Pentru ca totul să fie în parametrii optimi, arătura a fost făcută adânc, la 30 de cm. Acum, la mică distanță de momentul în care va începe semănarea efectivă... mai sunt necesare câteva lucrări de afânare a terenului, foarte benefice pentru viitoarele culturi.
Povesteam la începutul articolului despre cei de la Ogorul, aceștia au lansat la sfarsitul anului 2015 un magazin online foarte performat - www.ogorul.ro în care navigarea este foarte intuitiva, placută și în același timp dispun de specialiști care pot să ofere sfaturi avizate în ceea ce privește consilierea pentru obținerea unor culturi de calitate si cu productii mari.

"Este o companie tanara, membra a grupului de firme BRISE, care a fost infiintat in vara anului 2013, din dorinta de a veni in ajutorul fermierilor mici si medii de cultura mare, respectiv a fermierilor din horticultura – legumicultori si pomicultori si cultivatori de vita de vie. Ogor inseamna tarina, pamant, camp, lan. Ogorul e originea dar si finalitatea. Tot ce vinde Ogorul intereseaza ogorul, rodeste ogorul, il creste,are grija de el. E un nume care vine din timpuri vechi, cand lucrurile erau simple, cand ogorul era mama, tata, casa, lucrul pretuit cel mai mult. In ogor ne stau radacinile atat ca popor cat si ca necesitate." - spun ei într-o mică descriere și îi recomand cu căldură în astfel de cazuri, mai ales când vine vorba despre sfaturi privind date tehnice despre anumite utlilaje precum plug, motocultor, freze sau informații despre perioade optime pentru plantarea răsadurilor, seminte legume, etc.

O altă problemă ivită în anii trecuți și din fericire rezolvată prin soluții practice, a fost reprezentată de îngărșarea terenului pentru culturile de tomate. Cu timpul am învățat că nu este potrivit să plantăm tomate în același loc, an de an. Revenirea pe aceeași solă să face după câțiva ani și asta pentru că terenul pe care plantăm tomatele trebuie să fie fertil. Gunoiul de grajd este vital pentru astfel de culturi și pregătirea trebuie să aibe loc toamna, înainte de plantarea tomatelor este recomandată o pregătire care poate să însemne săpatul manual și greblat. Ca metode de irigat cred că vom adopta udarea prin picurare, nu este foarte costisitoare și se economisește foarte mult timp și energie. Revin cu detalii și imagini,  în momentul în care începem efectiv plantarea răsadurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *