Cum alegem cele mai bune saltele?

În cabinet, primesc foarte multe întrebări legate de calitatea somnului. Cel mai recent seminar pe care l-am coordonat, a fost dedicat acestui subiect. Câte ore trebuie să dormim, de fapt, pe noapte: care e ora ideală de culcare? Sunt întrebări frecvente pe care încerc să le ofer rezoluție în rândurile de mai jos.

Știm deja că somnul este fundamental pentru un organism sănătos și mai ales pentru a da un randament maxim în timpul zilei. Câte ore trebuie să dormim pe noapte? Studiile în domeniu arată că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte și putem să-l denumim somnul de sănătate. În mod normal, somnul are patru sau cinci stadii și cel mai odihnitor somn este cel din ultimul stadiu.

Aproximativ un milion de români au probleme cu somnul, arată cele mai recente date statistice. Efectele lipsei de somn: fizic înseamnă o suprasolicitare a sistemelor de adaptare la starea de veghe, o creștere a nevoilor energetice pentru a putea susține activitatea fizică și intelectuală. Cele mai implicate sunt aparatul cardio-vascular (inimă și vasele de sânge), aparatul digestiv și sistemul neuroendocrin. Consecințele sunt favorizarea apariției precoce, la indivizii predispuși, a hipetensiunii arteriale și a bolilor cardiace a angină pectorală și infarctul de miocard. Pot să apară gastrite, tulburări de tranzit intestinal. Se asociază scăderea capacității de concentrare, somnolență diurnă și tulburări de comportament alimentar.

Deşi există o diversitate de tulburări de somn, cel mai frecvent întâlnite sunt insomnia şi sindromul obstructiv de apnee în somn (întreruperea respiraţiei vreme de câteva secunde). Orice tulburare de somn netratată sau tratată necorespunzător îşi pune amprenta negativ asupra calităţii vieţii, atenţionează medicii. Contrar așteptărilor, cea mai importantă piesă din dormitor nu este patul ci salteaua. Calitatea saltelei ne influențează extraordinar de mult calitatea somnului. Nu trebuie să uităm că majoritatea dintre noi petrecem o treime din viata in pat.

Alături de medicul Otilia Țigănaș, partenerul meu în proiectele dedicate îmbunătățirii calității somnului, am vizitat fabrica Dolce Dormire din Timișoara. Aceștia produc suporturi de foarte bună calitate și din experiența de până acum, pot spune că m-au convins prin calitatea produselor pe care le oferă. Ultimii ani au revoluționat tehnologia și pe piață au apărut saltele cu calități deosebite. Aici vorbim despre cele cu arcuri împachetate individual sau saltelele cu memory foam.

Și totuși, ce saltea este potrivită pentru noi?
Răspunsul la această întrebare nu se poate individualiza. Sunt anumite criterii principale pe care trebuie să le luați în considerare. Recomandarea mea este să alegeți o saltea de duritate medie sau scăzută, din punct de vedere anatomic sunt cele mai bune atunci când discutăm despre susținerea corectă. Dacă este să revin la saltelele cu arcuri îmbrăcate individual, acestea se adaptează independent la presiunea exercitată de greutatea corpului. Saltelele cu memory foam reprezintă una dintre cele mai noi tehnologii în materie de saltele, acestea se adaptează perfect la forma corpului și astfel punctele de presiune sunt reduse la minim, asigurând un maxim de confort.

Pozitia in care dormiti poate influența modul în care va simtiti pe o saltea. Persoanele care dorm într-o parte tind să prefere saltelele cu o mai buna amortizare, în timp ce personale care prefera sa doarma pe spate aleg saltelele mai ferme. Atunci când cumparați o saltea, trebuie sa stiti ca greutatea persoanei care o foloseste poate influenta nivelul de confort al saltelei. O saltea cu un grad mare de elasticitate este mai potrivita unei persoane cu o greutate mai mare, in timp ce o saltea cu un grad de elasticitate mic se potriveste unei persoane mai slabe.

Comments
  1. Maria Donca
    • Dr. Otilia Tiganas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *