Coasta Amalfi – Pentru cei care nu au întâlnit Raiul

amalfi

Una dintre cele mai spectaculoase locații din Italia, Coasta Amalfitană. Uită de tot ceea ce știai despre mare și munte și da-i o șansă zonei. O să te uimească în adevăratul sens al cuvântului. Din toate călătoriile pe care le-am făcut în Italia, nimic nu m-a impresionat mai tare ca spectaculosul drum de coastă, unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din Europa.

Coasta Amalfitana este un loc uitat de vreme, locul în care multele se întâlnește cu marea la superlativ. Positano, Praiano, Maiori, Minori, Amalfi, Ravello, Furore, Cetara, Conca dei Marini, Atrani, Furore, Vietri sul Mare sunt doar câteva dintre stațiunile pe care le întâlnim pe acest drum. Frumusețea este absolut incredibilă!

shutterstock_458612584

Dacă nu ai foarte mari probleme cu serpentinele, drumul în sine este senzațional. Pe cât de spectaculoasă este priveliștea, pe atât de periculos este traseul. Nu strică să aveți medicamente anti greață. Coasta Amalfi nu este doar un drum frumos, este o aventură în adevăratul sens al cuvântului. Există porțiuni de drum îngust, atât de îngust încât șoferii se avertizează sonor înainte să treacă, atât de îngust încât nu au loc două mașini în același timp.

shutterstock_442728427

Distanțele dintre localitățile pe care le-am menționat sunt relativ mici. Poți începe aventura din orașul Sorrento, de aici se ajunge foarte ușor în stațiuni cu autobuzele SITA. Vă recomand urcarea din autogară, chiar dacă stațiile sunt dese și șoferii opresc, de foarte multe ori nu se mai fac opriri suplimentare pentru că nu mai există locuri libere. Costiera Amalfitană începe cu Positano, pe care îl vezi de sus de pe șosea. Am parcurs tot traseul și spre prânz ne-am oprit la Minori. Au niște terase perfecte pentru mici opriri.

Neapărat a se consulta centrele de informare turistică, în Napoli sau Sorrento. Oamenii sunt foarte bine pregătiți și vi se dau toate informațiile necesare, cât și hărți care sunt extrem de utile. Perioada optimă pentru un astfel de traseu este imediat după jumătatea lunii septembrie și până în noiembie. Vara este extrem de cald și nu vă recomand, cel puțin din punctul meu de vedere, a omului care urăște căldura excesivă. Primăvara, chiar dacă este cald, vânturile sunt extrem de puternice și vremea instabilă... Noi am vizitat zona vara și nu am putut păcălii căldura infernală.

shutterstock_457180639

Coasta este inclusă de Național Geographic între cele mai spectaculoase drumuri pe care trebuie să le parcurgi într-o viață și slavă cerului că aventura minunată mă face să le dau dreptate. Chiar dacă milioane de turiști vizitează anual această regiune, farmecul și personalitatea zonei sunt păstrate cu desăvârșire. UNESCO a introdus această regiune pe lista Patrimoniului Mondiat și bine au făcut!

Printre opriri dese, pahare cu limoncello sau sute de poze, nu rata Fiordul Furore. O plajă ascunsă între multe și mare. Până și soarele face eforturi ca să ajungă aici. Dacă dispui de timp liber (mai ales că ai ajuns pâna aici) nu strică să faci o vizită și la Insula Capri. Este una dintre cele mai frumoase insule din Marea Mediterană, preferată de conducătorii romani. Și în ziua de azi se mai văd construcții romane, este un loc pe care trebuie să-l străbați la pas, să te bucuri pe deplin de peisajele superbe ale acestei insule. Tot aici găsim și peștera Grotta Azzura, o celebră peșteră marina. Lumina soarelui se reflectă pe nisipul aflat pe fundul peșterii, dându-i apei culoarea albastră. Nici nu îmi găsesc cuvintele să redau cu adevărat frumusețea acestui tărâm!

shutterstock_445713790

PS: Dacă vrei să vezi ce am făcut în Frankfurt, Bari, Malaga, Stavanger sau să citești despre oameni care încă locuiesc în peșteri... îți recomand categoria "Călătorii" a blogului. În funcție de timpul liber, postez infomații despre locurile pe care le vizitez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *