Camino Românesc spre Platoul Bucegi

În materialele trecute am promis că vom începe să cunoaștem "bucăți" din România și ieri a fost ziua în care această promisiune a fost concretizată. Parte din echipa Viața pe Camino parcurs traseul Bușteni - Jepii Mici - Cabana Babele.

Traseul Jepii Mici este considerat unul dintre cele mai dificile și periculoase în același timp. Nu este recomandat începătorilor și din punctul meu de vedere, a fost un bun prilej pentru testarea limitelor. Întreaga aventură am început-o în București, alături de Natalia, Magda și Cosmin. Natalia se pregătește pentru Camino de Santiago și acest traseu a fost o piatră de încercare și în același timp prilejul perfect pentru antrenament.

Valea Caraiman sau Jepii Mici este  cel mai spectaculos traseu din Munţii Bucegi. Traseul pornește de la poalele muntelui și ajunge pe Platoul Bucegilor, la 2200 metri altitudine. Am apreciat faptul că întregul traseu a fost marcat corespunzător, nu au fost momente de rătăcire și asta a contribuit foarte mult la păstrarea calmului. Spuneam că este un traseu greu, se parcurge în aproximativ 4 ore. Necesită foarte multă atenție, mai ales în partea superioară, din cauza stâncilor si a potecilor foarte înguste.

Am pornit spre versantul nordic al Jepilor Mici, am traversat firul văii Jepilor şi urcuş pe faţa sudică a Caraimanului. Așadar, traseul ocolește drumul telecabinei... din fericire! În coborâre, telecabina execută o "cădere" de 45 de grade și asta te face să te gândești că un astfel de traseu este imposibil de parcurs. Dincolo de toate obstacolele ivite pe traseu, poteci abrupte, escaladare stânci cu ajutorul lanțurilor, ceață intensă și senzații de claustrofobie, a fost până la urmă vorba despre obstacolele psihice și tot grupul a trecut cu brio proba de rezistență și testarea limitelor. Dacă Camino de Santiago îți ghidează pașii cu scoica și predomină culoarea galbenă, Jepii Mici este marcat corespunzător prin crucea albastră. ( Cristi, anunță despre marcarea traseului spre Vârful Omu, mai multe detalii aici. O știre pozităvă de această dată. Viva natura!)

Vremea ne-a oferit un spectacol pe care cu siguranță nu îl vom uita prea curând. Am trecut de la temperaturi caniculare, la momente în care ne-au înghețat degetele de la mâini, de la soare puternic la ceață intensă cu vizibilitate zero.

Am urcat ultima porțiune cu ultimele puteri, m-am bucurat să parcurg Platoul Bucegi și să văd în depărtare destinația finală. Sfinxul din Munții Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2216 m altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene (vântului). Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime. A fost una dintre cele mai frumoase călătorii pe care le-am făcut în acest an. Primul "Camino Românesc", cel puțin pentru grupul nostru, a fost parcurs cu brio. Următorul traseu este programat peste două săptămâni. Nu știm exact ruta, dar vom publica pe pagina de facebook informațiile imediat cum stabilim destinația. Sperăm să ne adunăm în număr cât mai mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *