Bugetul pe Camino de Santiago

Orice călătorie trebuie planificată și odată cu ea, bugetul alocat nu trebuie omis. Nu te costă nimic să parcurgi traseul Camino de Santiago, dar sunt costuri care au legătură cu necesitățile tale zilnice: cazare, hrană și alte cheltuieli ivite pe traseu. Foarte multe persoane care vizitează acest site, caută informații legate de costurile unui astfel de traseu. Am decis să ofer câteva informații legate de bugetul pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când te decizi să parcurgi Camino de Santiago.

Cele mai populare rute sunt Camino Francez si Camino Portughez. Ambele rute au infrastructuri foarte bune pentru pelerini, cele mai importante dintre acestea sunt pensiuni ieftine și au fost concepute să înlesnească drumul spre Santiago, chiar dacă majoritatea unităților de cazare oferă condiții modeste, pe care în mod normal nu le-ai alege într-o altă vacanță. Cazarea în Albergues este una dintre variantele low cost pentru pelerini și o noapte costă între 7 și 15 euro. Diferențele de preț țin de fiecare unitate în parte, de condițiile pe care acestea le oferă și numărul de paturi disponibile.

Astfel, în mod normal, trebuie să aloci un minim de 10 euro pentru fiecare noapte de cazare, bani pe care trebuie să-i ai în calcul atunci când palnifici un astfel de pelerinaj. Există și unități de cazare oferite de municipalitate sau biserică, în care trebuie să lași o donație, fără să existe un anume preț. Aici există riscul ca locurile alocate să se ocupe foarte repede, așa că în primă fază am dorit să exclud din calcule această variantă.

În ceea ce privește hrana, întotdeauna am gătit în unitățile de cazare. Majoritatea localităților dispun de un supermarket de unde poți să-ți procuri alimente. Nici nu se pune problema ca în localitățile mari să nu întâlnești magazine, satele mai mici au în general câte un magazin local, dotat cu tot ce ai avea nevoie pentru un prânz sau o cină. Dacă nu ești familiarizat cu bucătăria sau pur și simplu nu vrei să gătești, există varianta să încerci menul pelerinului... Costă între 10 și 15 euro și este disponibil în majoritatea barurilor/restaurantelor pe care le întâlnești pe traseu. O altă variantă potrivită este prânzul sau cina comunitară, este o practică frecventă ca un grup de pelerini să gătească și costurile se împarte la numărul de persoane care au optat pentru această variantă.
La toate aceste costuri mai poți adăuga banii pe care îi cheltuiești extra: apa, suc, bere, cafea, igienă personală, diverse. Spune-mi pe ce cheltuiești mai mulți bani ca să îți spun cât de fericit ești! 🙂

În mod normal, un buget de 30-40 de euro pe zi este recomandat și nu trebuie să uiți de cheltuielile legate de trasport, dacă pleci din România... una dintre cele mai ieftine alternative este zborul Otopeni-Zaragoza. Cu puțină atenție, poți să găsești prețuri destul de bune pentru această rută. Plecarea din Santiago poate să-ți ofere bătăi de cap, nu există curse directe spre România. Tot ceea ce trebuie să faci este să cauți zboruri spre destinațiile care au curse spre țara noastră. De exemplu, pentru întoarcere am ales varianta Santiago - Londra și Londra București sau există și posibilitatea să zbori spre Milano și de acolo spre București. Wizz Air, Ryanair și Vueling sunt trei companii care îți pot facilita drumul spre casă, la prețuri accesibile.

Despre cum să ajungi la Saint Jean Pied de Port am scris într-un articol precedent și cu puțină chibzuinţă... sunt convins că ai să găsești opțiunile potrivite pentru tine.

Să facem o recapitulare și un exercițiu care te va ajuta să îți calculezi în mod realist bugetul. Presupun că toată călătoria se întinde pe durata a 30 de zile, mai ales dacă vrei să parcurgi întregul traseu francez.
Avion/tren/autobuz spre punctul de start al traseului și returul spre casă 250-400 euro
Cazare: 7-15 euro x 30 de zile
Hrana: 5-15 euro x 30 de zile
Cheltuieli diverse: 10-15 euro x 30 de zile

Un buget realist de 1200-1500 de euro este potrivit pentru o astfel de călătorie. Este foarte bine să ai alocați mai mulți bani, pentru orice eventualitate și situație ivită pe traseu. Este o călătorie extraordinară și în același timp foarte grea și plină de neprevăzut. În ipoteza în care ai nevoie de medicamente, asistență medicală, etc... este bine să ai alocați niște bani și pentru aceste situații.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *