Cum sa te comporți cu un copil cu dizabilitati

vvvvv
Alături de Vlad, micul meu campion de la Integra!

Viaţa este de cele mai multe ori nedreaptă cu cei din jurul nostru. A avea un copil cu dizabilitati este, cu siguranta, o provocare pe care foarte mulţi părinţi trebuie să o treacă. Dizabilitatea, una dintre cele mai copleşitoare experienţe pentru un părinte, un drum în care niciodată nu se ştie dinainte destinaţia finală sau provocările întâlnite pe parcurs. Indiferent de circumstanţe, sunt probleme pe ste care trebuie să trecem cu capul sus. Câteodată îmi face plăcere să vorbesc despre oamenii speciali pe care îi întâlnesc în viața de zi cu zi. Astăzi vă povestesc câteva aspecte ce țin de proiectul Terapie Pentru Îngeri, proiect de care mă bucur să-l văd "pe picioare".

De la bun început doresc să stabilim definiția dizabilității, subiect destul de controversat. Termenul a început să fie folosit ca sinonim pentru cuvântul incapacitate și era folosit la o clasă distinctă de oameni. O dizabilitate poate fi definită ca o consecință a unei condiții ce limitează o persoană de a utiliza una sau mai multe dintre abilitățile sale. De cele mai multe ori nu este ușor să îți dai seama dacă o persoană are o dizabilitate sau tipul dizabilității. Încearcă să fi tu însuți când întâlnești astfel de persoane. Să nu uităm că un handicap este o constrângere fizică sau legată de atitudine.

Dragos, înoată mult mai bine decât mine. :)
Dragos, înoată mult mai bine decât mine. 🙂

Interacţiunea cu persoanele cu dizabilităţi

Indiferent care sunt diferențele dintre noi, suntem ființe sociale și astfel interacțiunea este un proces normal. Când te întâlneşti cu o persoană cu dizabilităţi pentru prima dată, încearcă să întâmpini respectiva persoană cu un gest obișnuit. O strângere de mână, un zâmbet  și un salut formal. Trebuie să învățăm să eliminăm barierele și să fim extrem de atenți la atitudine și abordare, mai ales când este vorba despre copii.

Scott Hamilton spunea la un moment dat că “Singura dizabilitate în viaţă este o atitudine negativă” și tind să cred că are mare dreptate. În interacțiunea cu cei mici am constatat foarte ușor că dincolo de problemele pe care le au, sunt exact ca alte persoane, ca tine și ca mine, ca orice copil, aceleași aspirații, temeri, trăiri și nevoie. Într-o oarecare măsură obiectivele noastre sunt similare. Suntem diferențiați doar de anumite limitări...

Sugestii pentru comunicare

Un prim lucru la care trebuie să lucrăm este atitudinea. Un fals entuziasm sau o atitudine superioară este din start un pas greșit. Evită să ridiculizezi pe cineva din cauza deficiențelor și încearcă de fiecare dată să corectezi astfel de comportamente, atunci când te înâlnești cu ele. Poate că ai anumite probleme în a comunica cu un copil cu dizabilități, amintește-ți câteva aspecte importante: păstrează-ți concentrarea, răspunde cu toată empatia de care dai dovadă și ascultă cu atenție. Adaptează modul în care te comporți ca și cum ai discuta cu oricine altcineva.

Cred că oricine iubeşte copiii este în stare să se ocupe şi de cei cu probleme. E o meserie foarte frumoasă. Ai nevoie de răbdare şi dragoste, iar toate celelalte vin de la sine fără doar și poate. Părinții acestor suflete sunt niste campioni. Își dedică viața acestor copii și nici nu vreau să îmi imaginez ce este în sufletul lor, probabil asta nu va înțelege nimeni niciodată. O relatie intre doi semeni presupune incredere, confort, empatie, siguranta. Cu cat se pun mai multe conditii intr-o relatie cu atat mai putine ocazii are copilul de a invata cine este cu adevarat. Felul implicarii in interactiune cu o alta persoana influenteaza dezvoltarea emotionala si sociala a copilului. Interactiunea cu o alta persoana are loc intr-un proces de descoperire RECIPROCA... Asta spunea Sânziana și are mare dreptate!

Terapie Pentru Îngeri este un proiect personal. În prezent lucrăm cu câteva organizații din Arad și familii individuale. Mă bucur să am ca sprijin pe colegii din Culori Cu Suflet, care ne ajută cu tot ceea înseamnă suport juridic și oamenilor care fac posibil ca acest proiect să își atingă scopul.

One comment

  • Alina Dumbrava
    April 24, 2015 - 7:22 pm | Permalink

    Copilul meu este mereu făcut handicapat de catre colegii lui. Inteleg perfect prin ce trece un parinte. Pentru noi toata viata este o adevarata lupta, insa astia mici sunt sufletul nostru. Nu am sa-mi regret niciodată baiatul si toata viata mea ii este dedicata.

    Felicitari Daniel. Esti un om tare bun. Ma bucur ca am avut placerea sa te cunosc.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *