Airsoft, popular și în România!

Primul contact cu Airsoft a avut loc cu foarte mulți ani în urmă, nu știam exact cu ce se "mănâncă" și singurele noțiuni pe care le aveam despre joc erau legate strict de pistoale și faptul că poți să joci organizat un joc în care este simulat un conflict.

Astăzi, știu că Airsoft este unul dintre cele mai populare jocuri atunci când vorbim despre simularea unor lupte cu tente militare, utilitzând replici ale armelor adevărate. Jocul se bazează foarte mult pe fairplay și astfel de partide se pot organiza într-un cadru organizat, exploatarea replicilor trebuie să aibe loc în spații private, ferite de accesul publicului. Legislația din România stabilește niște reguli în ceea ce privește siguranța, drept pentru care este interzisă afișarea sau utilizarea replicilor în spațiile publice. Vârsta minimă pentru achiziționarea și deținerea acestor replici ale armelor adevărate este de 18 ani și după această vârstă nu sunt necesare autorizații suplimentare pentru utilizarea lor în medii organizate. Echipamentul de airsoft este foarte important și în același timp obligatoriu pentru practicarea acestui sport. Un astfel de echipament poate să fie format din: tricouri militare, cămăși tactice, vestoane militare, veste tactice, pantaloni militari, bocanci militari, căști de protecție, măști și ochelari de protecție, mănuși, cotiere, genunchiere, etc.

Menționez faptul că vesta tactică este probabil piesa de rezistență a întregului echipament. Mă uitam la cei de la Airsoft6 și am văzut că în România există destul de mulți iubitori ai acestui joc și există foarte multe comunități care organziează periodic competiții în țara noastră. Cele mai comune tipuri de joc sunt reprezentate de echipele care se formează pentru a se elimina din joc. Miza finală este rămânerea fără reprezentanți a echipelor concurente. Regulile sunt diferite și pot exista variante în care cei eliminați să reintre în joc după un anumit timp. Se pare că acest sport a apărut pentru prima dată în Japonia, apoi a devenit popular și în alte țări, precum cele din Europa sau Statele Unite ale Americii.

Este extrem de iubit în rândul persoanelor de toate vârstele și câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Există câteva clase de joc ce trebuie respectate. Acestea fac referire la rolul pe care îl joacă arma, dar și rolul jucătorului. Patru mari clase distincte vin în ajutorul echipelor pentru o foarte bună organizare: infanterist, DMR, SAW sau Sniper. (Acesta din urmă este lunetistul și persoana desemnată pentru acest post trebuie să aibe foarte multă rabdare pentru simplul motiv că întotdeauna este în așteptarea jucărorilor din echipele adverse. Foarte important este si camuflajul acestuia, odată descoperit poate să fie eliminat foarte repede din joc.)

Iată câtiva termeni care ajută foarte mult la clasificarea replicilor folosite în airsoft:

A.E.G. - Automatic Electric Gun : Arma automata electrica.
A.E.P. - Automatic Electric Pistol : Pistol automatic electric.
G.B.B. - Gas Blow Back : Arma pe baza de gaz cu recul.
G.N.B. - Gas Non Blow'back : Arma pe baza de gaz fara recul.
G.B.B.R. - Gas Blow Back Rifle: Arma de Asalt pe baza de gaz cu recul.
S.M.G. - Short Machine Gun : Mitraliera de mici dimensiuni.
S.A.W. -Squad Automatic Weapon : Mitraliera de companie automata.

Termeni tehnici:

Hop-Up - Efectul de invartire a bilei ce ajuta la deplasarea ei pe o distanta mai mare. Efect numit si Efect Magnus.
Ni-Cd - Acumulatori pe baza de Nichel si Cadmiu.
Ni-MH - Acumulatori pe baza de Nichel si Hidrura Metalica.
Li-Po - Acumulatori pe baza de Polimer de Litiu.
Li-Fe - Sau LiFePO4 Acumulatori pe baza de derivati de Litiu-Polimer.

Termeni generali:
M.E.D. - Minimal engagement distance: distanta minima de angajare, Mil-Sim - Simularea cat mai exacta ale actiunilor intreprinse de cadrele militare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *