În articolul precedent am scris câteva informații despre Camino Primitiv și am adus în discuție căile romane. Nu doream să trec foarte repede peste această informație și vreau să vă povestesc mai pe larg despre căile și zidurile romane. Dacă parcurgi Camino Primitiv, în orașul Lugo ai ocazia să întâlnești aceste ziduri, în toată splendoarea lor. Pereții romani din Lugo sunt o trăsătură definitorie a orașului. În anul 2000, regiunea a fost desemnată site al patrimoniului mondial Unesco și zidurle au fost menționate ca "supraviețuitor excelent al fortificațiilor militare romane". Traseul a fost direcționat spre centrul istoric al orașului, astfel pelerinii care parcurg această etapă vor intra dorect prin proarta Puerta de San Pedro, cu ieșire prin poarta Porto Santiago, la o aruncătură de băț de Catedrala din Lugo.

Care este istoria acestor ziduri? Construcția peretelui a început în anul și foarte mulți ani a reușit să apere orașul de invazii. Se crede că a fost construit pentru a apăra orașul de revoltele organizate de triburile locale, nu neapărat invadatori străini. Cu toate acestea, în secolul al V-lea, germanul Suevi a invadat orașul și până în anul 714 a avut parte de multe cuceriri din partea invadatorilor străini, care l-au și distrus în toatalitate.

În 755, Lugo a fost recucerit și reconstruit de Alfonso I de Asturias. Ghinionul face ca orașul să fie distrus peste 200 de ani mai târziu, cucerind fiind de normanzi în anul 968. Cultura normandă, ca a tuturor comunităților migratoare era extrem de întreprinzătoare și adaptabilă, fapt care le-a permis pentru o bună perioadă de timp să ocupe teritorii aflate la mare distanță unele de altele. Orașul a fost reconstruit după un secol.

Zidurile romane au fost construite printr-un plan defensiv care cuprindea și un șanț de apărare. Istoricii nu au reușit să descopere de ce proiectarea acestei fortificații a fost dreptunghiulară... mai ales că anumite zone rezidențiale au fost lăsate în afara pereților și au fost închise spații goale. Peretele are o suprafață de 34,4 hectare, grosimea medie este de 4 metri și înălțimea variabilă între 8 si 12 metri. Construcția în sine reflectă nu doar materialul folosit în perioada respectivă, dar și tradițiile, meștesugurile regiunii. Pentru zidărie a fost folosit mortar roman constând în piatră locală, noroi și mici cantități de var. De-a lungul timpului s-au mai făcut reparații, dar în cea mai mare parte pereții fac parte din construcțiile originale.

Intrarea în oraș se făcea prin cele cinci porți construite inițial. Dezvoltarea rapidă a orașului și cerințele de acces au înlesnit deschiderea unor noi porți. Astăzi accesul în oraș se face prin 10 porți.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *